MEDNARODNA OKROGLA MIZA | 18. APRIL 2018 | 17:00-19:30 |POLIGON, Tobačna 5, Ljubljana


Po nekaterih ocenah pri nas deluje vsaj 50 podjetij, v katerih razvijajo blockchain tehnologijo, ta ocena pa neprestano raste. Če predpostavimo, da je teh podjetij pri nas 50, imamo torej 24,2 tovrstnih podjetij na milijon prebivalcev, kar je trenutno največ v Evropi.

Na našem prejšnjem omizju je beseda tekla o viziji razvoja in ureditve ‘blockchaina’ (veriženje podatkovnih blokov) v sodobni družbi. Ključni akterji na področju te tehnologije so se pogovarjali o pričakovanjih, o največjih izzivih ter predvsem o problematiki regulacije novih tehnologij. Častni gost predsednik dr. Miro Cerar, predsednik Vlade Republike Slovenije je poudaril, da želi Vlada Slovenijo pozicionirati kot najbolj prepoznavno blockchain destinacijo v EU, ter da je pomembno, da vse nove tehnologije prilagajamo tako, da nam izboljšujejo kakovost življenja.

Tehnologija se razvija bistveno hitreje od zakonodaje. To velja tudi za tehnologijo veriženja podatkovnih blokov (blockchain) in njene produkte, kot so na primer kriptovalute. Popolnoma regulacija področja kriptovalut in ICO bi za kratkoročno posledico lahko imela beg projektov v manj regulirane jurisdikcije, dolgoročno pa oviranje razvoja tehnologije. Cilj vsake države mora biti ustrezno varovanje vseh deležnikov v tovrstnih transakcijah, še posebej vlagateljev, na drugi strani pa vzpostavitev regulacije na način, da ne zavira ali celo onemogoča tehnološkega razvoja. Zato se  v politiki in stroki v povezavi s kriptovalutami vse pogosteje pojavlja izraz “pametna regulacija.” Ta bi hkrati omogočala tehnološki napredek in ustrezno zaščito vseh deležnikov. Ena izmed uspešnih korakov proti takšni regulaciji so zagotovo tako imenovani “pravni peskovniki”, ena izmed možnosti, ki je ne smemo spregledati pa je tudi kombinacija ustrezne samoregulacije nosilcev projektov in ustreznega osveščanja investitorjev. Verjamemo da se pravi pristop skriva v iskanju pravnega razmerja med regulacijo, ki vzpostavi ustrezne zakonske premise in samoregulacijo, ki skladno z ravojem tehnologije, zapolnjuje vsebino med zakonskimi premisami. Na delavnici bomo z domačimi in tujimi strokovnjaki tako iskali najboljše rešitve, ki jih lahko po uspešni implementaciji doma kot referenčne ponudimo tudi EU.

Na okrogli mizi bomo rešitve delavnice nadgradili in s strokovnjaki iskali konkretne rešitve tudi na vprašanja o prihodnosti investiranja na področju informacijske tehnologije (IT). Ali so klasični startupi v zatonu, kakšna je vloga, če sploh še, poslovnih angelov; so morda rešitve kriptovalute oz. javno zbiranje sredstev z izdajo žetonov (ICO)? Kako na to gledajo slovenski predstavniki ICO, kako regulator, kako ministrstvo za gospodarstvo? Bi morala država bolj stopiti naproti in »stimulativno« krepiti »kriptogospodarstvo«, ali bi morala biti previdna in postaviti jasen pravni okvir ter omejiti tovrstno poslovanje? Je morda rešitev v samoregulaciji? Kaj pravzaprav sploh tržijo ICO-ti? Na kaj morajo biti vlagatelji pozorni? Kdo jih ščiti v primeru, ko se možnost »hitrega zaslužka« spremeni v »nočno moro«? Kakšna naj bo davčna politika države? Lahko z izdajo lastnih kriptovalut profitirajo tudi države?

Vabimo vas, da pri sooblikovanju odgovorov na navedena ključna prihodnosti investiranja v IT sodelujete tudi vi z udeležbo na našem dogodku.

Udeležba na omizju, ki bo potekal v sredo, 18. 4. 2018, ob 17h na Poligonu, Tobačna 5, Ljubljana, je brezplačna, zato vas vljudno prosimo, da se do vključno torka, 17. 4., na dogodek prijavite prek spleta. Za dodatne informacije smo vam na voljo na naslovu info@zavod14.si.

Če se želite prijavite tudi za brezplačno delavnico, ki poteka pred samim omizjem, pišite na info@zavod.14.si  (potrditev udeležbe na delavnici vam javimo dan pred dogodkom, glede na razpoložljiva mesta)

Program delavnice (omejeno število):

Blockchain in kriptovalute: regulacija ali samoregulacija?

12:30   Registracija

13:00   Delavnica 1 Nina Tomaževič in Domen Božeglav | Ministrstvo za javno upravo
Delavnica 2 Peter Merc | Blockchain Think Tank
Delavnica 3 Nejc Novak | Odvetniška pisarna Novak

15:30 – 16:30   KOSILO


Program

16.40   17:00 Prihod udeležencev in registracija

17.00 – 17.10 Pozdravni nagovor
Aleksander Aristovnik | Direktor, Zavod 14
Zdravko Počivalšek | Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo

17.10 – 17.15 Predstavitev sklepov delavnice na temo regulacije in samoregulacije kriptovalut.
Domen Božeglav | Ministrstvo za javno upravo

17:15 19:30 Panel : Prihodnost investicij v IT: kriptovalute
Darko Butina | Buds
Jonas Valbjørn Andersen | IT Univerza v Kopenhagnu
Urška Jež |ABC pospeševalnik
Jan Isakovič | Cofound.it
Vasja Veber | Viberate
Xander Bouwman|  D66
Aleš Butala | ATVP
Tilen Božič  | Ministrstvo za finance
Nejc Brezovar | Ministrstvo za javno upravo

Moderator okrogle mize | Gregor Plantarič

19:30 –     Pogostitev

Živa Vadnov | Moderator dogodka

*Dogodek bo potekal v slovenskem in angleškem jeziku, program se lahko naknadno še spremeni.

Prenos dogodka v živo.


Dogodek soorganizirajo

ZAVOD14

novum_logo

fnst