The evening of the pylon outline, is very beautifulElektrogospodarstvo že po tradiciji velja za sistem, ki ni naklonjen hitrim in velikim spremembam. Vendar se tudi v elektrogospodarstvu časi spreminjajo, saj se je z odprtjem trga in pojavom velikega števila razpršenih obnovljivih virov tudi elektrogospodarstvo znašlo pred novimi izzivi, ki terjajo hitrejše odzive. Tako naj bi razvoj elektroenergetskih sistemov v prihodnje krojile predvsem potrebe po zvišanju zmogljivosti prenosnih poti, povečanju učinkovitosti proizvodnih naprav ter izmenjavi podatkov in storitev z odjemalci. Vsem tem potrebam pa ne bo mogoče ustrezno odgovoriti zgolj z izboljšavami obstoječega stanja, ampak bo nujna uvedba novih tehnologij in spremenjenega načina poslovanja. K temu silijo tudi razmere, ki so se v zadnjih letih obrnile na glavo: cene elektrike na evropskih borzah so upadle za dve tretjini, kar je v rdeče številke potisnilo številne družbe elektrogospodarstva po Evropi in Sloveniji. Dodatna težava slovenske elektrogospodarstva predstavlja 1,4 milijarde evrov vredna naložba v TEŠ 6 – ta bo glede na projekcije cen na trgu z elektriko vsaj do leta 2020 posloval z izgubo. Zato je optimizacija in racionalizacija slovenskega elektrogospodarstva v vseh njegovih segmentih neizogibna; ob tem pa ostaja odprta predvsem način in dinamika njene izvedbe, ki bo morala biti sprejemljiva in vzdržna za vse deležnike.

Vabimo vas, da pri sooblikovanju naše elektrogospodarske prihodnosti sodelujete tudi vi s sodelovanjem na okrogli mizi, ki bo potekala v sredo, 25. 05. 2016, ob 17h na Fakulteti za upravo (UL), Gosarjeva ul. 5, Ljubljana.

Predvideni program omizja “Izzivi Slovenije 2020″: Optimizacija in racionalizacija slovenskega elektrogospodarstva:

16:30-17:00  Prihod in sprejem udeležencev

17:00-17:10  Pozdravni in uvodni nagovor:

  • dr. Aleksander Aristovnik, Zavod 14 in FU UL

17:10-18:00  Omizje: Aktualni izzivi prenosa in distribucije električne energije

  • mag. Matjaž Vodušek, SODO
  • g. Andrej Ribič, Elektro Ljubljana
  • mag. Borut Rajer, Borzen

18:00-18:50 Omizje: Prihodnost proizvodnje in prodaje električne energije

  • g. Martin Novšak, Gen Energija
  • g. Gorazd Skubin, HSE
  • mag. Rok Vodnik, Petrol

     Moderator: dr. Aleksander Aristovnik, Zavod 14 in FU UL

18:50-19:00  Zaključek:

  • mag. Klemen Potisek, Ministrstvo za infrastrukturo

19:00- Druženje s pogostitvijo

Vprašanja lahko panelistom predhodno zastavite prek spleta.

Udeležba na dogodku je brezplačna, zato vas vljudno prosimo, da se do vključno TOR, 24.5. (do 14h) na dogodek prijavite prek spleta.  Za dodatne informacije smo vam na voljo na naslovu info@zavod14.si.

Vabljeni!

Zavod 14, zavod za sožitje in napredek