Tehnologija veriženja podatkovnih blokov (ang. blockchain) je ena izmed največjih tehnoloških inovacij zadnjega obdobja. Po mnenju številnih strokovnjakov prinaša drugo internetno revolucijo, saj naj bi korenito spremenila sklepanje poslov in delovanje podjetij ter javne uprave. Z novo tehnologijo veriženja podatkovnih blokov zato prihajajo novi koncepti, ki bodo poenostavili procese in v različnih delih družbe odpravili številne posrednike. Eden pomembnih vidikov razvoja nove tehnologije predstavlja nastanek in razvoj kriptovalut (Bitcoin, Ethereum ipd.) – gre za digitalne valute brez materializirane oblike, katerih ne regulirajo finančne institucije. Glede na skokovito rast uporabe kriptovalut in vse hitrejši razvoj nove tehnologije, se povsem utemeljeno postavlja vprašanje, ali in kdaj bodo kriptovalute izrinile tradicionalne valute, ali lahko posamezniki oz. podjetja danes poslujejo izključno s kriptovalutami, kako je takšno poslovanje regulirano in obdavčeno. Pri konceptu veriženja podatkovnih blokov gre torej za globalen in decentraliziran sistem, ki v večini držav še ni pravno reguliran in nadzorovan. Povečana uporaba kriptovalut zato povzroča mnoga vprašanja ne le za uporabnike, temveč tudi za zakonodajalce. Kako, če sploh, obdavčiti dejavnosti, povezane s kriptovalutami? Se bodo v duhu zaostrenih pravil o preprečevanju pranja denarja »nadzorovane« osebe zatekale k hrambi svojega premoženja v obliki bitcoinov ali drugih kriptovalut? Bi morali dovoliti naložbe v kriptovalute in kako te regulirati? Vendar pa nove tehnologije prinašajo tudi druge velike spremembe, npr. t. i. pametne pogodbe (ang. smart contracts), ki bodo močno vplivale tako na prihodnje kot sedanje procese delovanja družbe. Na področju delitvene ekonomije (ang. sharing economy) se bodo lahko uporabniki neposredno dogovorili s ponudniki, brez posrednikov in provizij spletnih platform; uporaba te tehnologije bo mogoča tudi pri volitvah in referendumih, kjer bi s pomočjo digitalnega odtisa volivec svoj glas oddal od doma, omogočene pa bodo tudi številne druge spremembe v javni upravi in vsesplošni zakonodaji. Procesi, kot je na primer sproščanje ‘plomb’ v zemljiški knjigi, bodo lahko namesto v nekaj mesecih ali celo letih, izvršeni v nekaj minutah.

Nova tehnologija pa s sabo prinaša tudi vrsto odprtih vprašanj, povezanih predvsem z njihovo pravno ureditvijo. Regulatorji in pravni strokovnjaki so se s temi vprašanji že začeli ukvarjati na nadnacionalni in nacionalni ravni, vendar se za zdaj pravi regulaciji večinoma še izogibajo. Dejstvo je, da je trenutna regulacija postavljena za poslovne modele, ki počasi izumirajo. Zato bomo na okrogli mizi s ključnimi akterji na področju tehnologije veriženja podatkovnih blokov pogledali, kakšna so pričakovanja ter odkrito spregovorili o naših največjih izzivih ter kako bomo problematiko regulacije novih tehnologij najbolj učinkovito naslovili.

Vabimo vas, da pri sooblikovanju odgovorov na navedena ključna vprašanja razvoja tehnologije ‘blockchaina’ sodelujete tudi vi s sodelovanjem na okrogli mizi, ki bo potekala v sredo, 11. 10. 2017, ob 17h v predavalnici P1 na Fakulteti za upravo (UL)Gosarjeva ul. 5, Ljubljana.

Predvideni program omizja “Izzivi Slovenije 2020”: Vizija razvoja in ureditve blockchain tehnologije v sodobni družbi

16:40-17:00  Prihod in sprejem udeležencev

17:00-17:15  Pozdravni in uvodni nagovor:

  • dr. Miro Cerar, predsednik Vlade Republike Slovenije
  • dr. Aleksander Aristovnik, direktor Zavoda 14 in Fakulteta za upravo, UL

17:15-17:30  Predstavitev blockchain tehnologije

  • dr. Peter Merc, direktor Lemur Legal in vodja Blockchain Think Tank

17:30-19:15  Omizje: Vizija razvoja in ureditve blockchain tehnologije v sodobni družbi

  • Tilen Božič, državni sekretar na Ministrstvu za finance
  • dr. Nejc Brezovar, državni sekretar na Ministrstvu za javno upravo
  • dr. Peter Merc, direktor Lemur Legal in vodja Blockchain Think Tank
  • Nejc Novak, LL.M., odvetniška pisarna Novak Rutar
  • Jan Isakovič, direktor Cofound.it
  • dr. Jaka Vadnjal, direktor Hranilnice LON d.d.
  • prof. dr. Matjaž Branko Jurič, redni profesor na Fakulteti za računalništvo in informatiko, UL

Moderator: Gregor Plantarič, Zavod 14

19:15- Druženje s pogostitvijo

Zaradi izjemnega zanimanja za dogodek smo morali omejiti zbiranje prijav udeležencev, saj so vsa razpoložljiva mesta v dvorani  že zasedena. Dogodek bo predvidoma imel tudi prenos v ŽIVO preko Facebook strani Zavoda 14, zato bomo veseli vsakega vašega všečka in delitve. Za dodatne informacije smo vam na voljo na naslovu info@zavod14.si

Vabljeni!

Zavod 14, zavod za sožitje in napredek