Neštetokrat smo že slišali rek – Na mladih svet stoji. Po eni strani gre za star vedno znova slišan pregovor, po drugi strani pa moramo priznati, da je to večna resnica. Mladi so tisti, ki bodo nekoč kreirali svet in da bodo za to imeli dobre pogoje, je potrebno za njih dobro poskrbeti. Kako je za mlade poskrbljeno v Sloveniji? Kaj bi lahko bilo drugače, boljše? Da bi lahko bila naša država še bolj prijazna do mladih, si moramo zastaviti in tudi odgovoriti na vprašanje – Kaj so ključni izzivi in problemi mladih v 21. stoletju?

Je naš izobraževalni sistem dober ali bi ga bilo potrebno spremeniti, izboljšati? Službe naj bi se z avtomatizacijo v ekonomiji radikalno spremenile, kako torej v prihodnosti zagotoviti dostojno in dobro plačano delo? Kako mladim olajšati vstop v podjetništvo? Kako zmanjšati problem bega možganov? Pomenijo službe 21. stoletja hkrati tudi prekarne službe? Je potrebno mladim približati politiko, ali naj se politika približa mladim? Bi z e-volitvami in znižanjem starosti za aktivno volilno pravico na 16 let, dosegli višjo udeležbo mladih na volitvah? Mora imeti država pripravljene odgovore na vse te izzive, ali lahko mladi sami sooblikujejo okolje v katerem živimo?

Vabimo vas, da pri sooblikovanju odgovorov na navedena ključna vprašanja mladih v naši družbi sodelujete tudi vi z udeležbo na okrogli mizi, katere gost bo poleg uspešnih mladih predsednik vlade dr. Miro Cerar.

Dogodek, ki ga (so)organizirata Zavod 14 in Fakulteta za upravo (UL) bo potekal v sredo, 11. 04. 2018, ob 17h v predavalnici P14 na Fakulteti za upravo (UL)Gosarjeva ul. 5, Ljubljana.

Predvideni program omizja “Izzivi Slovenije 2020”: Mladi v 21. stoletju

16:40-17:00  Prihod in sprejem udeležencev

17:00-17:05  Pozdrav organizatorja

  • dr. Aleksander Aristovnik, direktor Zavoda 14 in Fakulteta za upravo, UL

17:05-19:00  Omizje: Priložnosti in izzivi mladih v 21. stoletju

  • dr. Miro Cerar, predsednik Vlade RS
  • Jerca Urbančič, Mblills
  • dr. Peter Lepej, Vistion
  • Boštjan Špehonja, Unistar PRO
  • Matevž Petek, PovioLAbs
  • Urša Svetelj, mladinska delegatka pri Združenih narodih (ZN) iz Slovenije

Moderator: Katja Andrinek, Zavod 14

19:00- Druženje s pogostitvijo

Udeležba na dogodku je brezplačna, zato vas vljudno prosimo, da se do vključno TOR, 10. 04. (do 14h) na dogodek prijavite preko spleta. Za dodatne informacije smo vam na voljo na naslovu info@zavod14.si.

Vabljeni!

Zavod 14, zavod za sožitje in napredek